Museumbezoek

Het gevangenismuseum

Het museum is gevestigd in een van de oude dwanggestichten die in 1823 door de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen zijn gebouwd voor bedelaars en landlopers. Veenhuizen is een bijzonder dorp met een wonderlijke geschiedenis, meer dan honderd rijksmonumenten en vijf gevangenissen die nog steeds in gebruik zijn.

In en rond het museum: heb je wel eens aan de schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien? Op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. Hier ontdek je alles over misdaad en straf in Nederland vanaf 1600 tot en met nu.

Kortom, een bezoek aan het Gevangenismuseum is geen straf; maar een leuk dagje uit voor jong en oud!

Er worden rondleidingen gegeven door het museum. De tijden van de rondleidingen zijn als volgt; 11.00 uur, 11.45 uur, 12.30 uur, 13.15 uur, 14.00 uur, 14.45 uur en de laatste twee om 15.30 uur.

Gevangenismuseum

Rondrit en bezoek bierbrouwerij Maallust

Op verzoek gaat de rondrit met de gevangenisbus langs “Maallust”; een kleine bierbrouwerij even buiten het museum voor een rondleiding of om in het sfeervolle proeflokaal bij te komen van al het DS geweld. Je kunt hier ook via een wandeling naar toe (kleine 10 minuten). Een aanrader het Drentse bier Zware Jongen Tripel!

Meer info: Website bierbrouwerij Maallust

Maallust

 

2024  Citroën ID-DS Najaarsevenement 2014  DSclub Regio Noord